Piac: Ingatlan előrejelzések és tendenciák: hírek

Lakáspiaci trendek, hírek, érdekességek.

Ingatlan hírek

Trendek, amelyek meghatározzák a lakáspiacot 2022-ben.

Az MNB alapkamat emelésének következtében emelkednek a banki kamatok is. A lakáshiteleknél már megindult a drágulás. Az államilag nem támogatott hitelek esetében az eddig trend, mint egy 4 % kamat volt, addig a kamatemelés hatására az új hitelek, már 6-8 % körüli szinteket is elér.

Az MNB becslése szerint a jelenlegi adásvételek 60 %-t hitelből finanszírozzák a vevők. A mostani kamatemelés fékezheti is a lakáseladásokat.

A kamatemelés azonban nem vonatkozik a családtámogatási rendszerekben felvehető hitelekre. Ezek kamata továbbra sem változik. Érdemes azonban számolni azzal, hogy a falusi CSOK az év közepéig, a lakásfelújítási támogatás és a babaváró kölcsön az év végéig igényelhető. Az év első felében ennek következtében várhatóan még többen vásárolnak ingatlant.

Egyre jobban előtérbe kerül az energiatakarékos ingatlanok építése. Ehhez nagy segítség a Zöld Otthon Program ( ZOP) keretében elérhető lakáshitelek. Igénybevétele azonban csak új otthon vásárlása vagy építése esetében lehetséges. A fokozódó érdeklődés és a folyamatosan emelkedő építőanyag árak, valamint a bérköltség növekedés következtében 10-20 % ár növekedésre lehet számítani. Ezt az ár növekedést valamilyen szinten a kedvezményes ZOP lakáshitel kompenzálni tudja.

És mi van akkor, ha használt lakást szeretnék felújítani?

Ez esetben a felújítási hitel jöhet számításban, ami ez év végéig még igényelhető, de ügyelni kell arra, hogy 2022 végéig a felújítás be is be is kell fejezni. Csak az így benyújtott számlák alapján lehet lehívni az állami támogatást.

Joggal tehetik fel egyesek a kérdést: Mi van akkor, ha én egyik támogatási formának sem tudok megfelelni?

Ez esetben a szabad felhasználású hitelek jöhetnek számításba. Itt viszont rendkívüli módon érdemes tájékozódni arra vonatkozóan, hogy milyen feltételek mellett lehet igénybe venni azt.

Pillanatnyilag az emelkedő lakáshitelek és a szabad felhasználású hitelek között nem nagy a különbség. De ne gondoljuk, hogy csak az egyik emelkedik és a másik nem.

(forrás az ingatlan com elemzése alapján)